Продукти


около 40-60 бр.
морски миди с черупките,
1 ч.ч. винен оцет,
2 с.л. сол,
2 глави лук,
1 с.л. растително масло,
2 бр. яйца,
4-5 с.л. прясно мляко,
лимонов сок,
няколко капки вино,
6-8 зърна черен пипер,
3-4 скилидки чесън,
1/2 дафинов лист,
магданоз,
брашно, галета,
мазнина за пържене

Начин на приготвяне

Мидите се остъргват една по една и се измиват с четка на течаща вода. Приготвя се марината от вода, оцета, солта, чер­ния пипер, дафиновия лист, лука, нарязан на едри парчета, и чесъна, която се поставя на огъня да заври. В кипящата марината се пускат мидите и се варят 5 минути - докато се отворят черупките им. Изваждат се и черупките се отстраняват. Мидите се слагат в марината от лимонов сок, виното, 1 с.л. растително масло и магданоз за 30 минути. Изваждат се и се пани­рат в палачинково тесто, приготвено от яйцето, прясното мляко, щипка сол и брашно, овалват се в галета и се пържат в сил­но загрятата мазнина от растително масло. Нареждат се върху обърнато сито да се отцедят от мазнината и се поднасят наредени на салфетка, гарнирани с резенчета лимон и магда­ноз.