Продукти

За 4 порции:

800 г моркови, целина и пащърнак, дребно нарязани
2 с.л зехтин
4 филета от сьомга (около 140 г всяко)
2 ч.л. накълцан пресен естрагон
250 мл бяло вино
400 г спанак
малко прясно настъргано индийско орехче

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса (180 градуса с обдухване). Задушете или сварете зеленчуците за 5 минути, отцедете ги хубаво и ги подсушете. Сипете 1 с.л. от зехтина в незалепваща тавичка и я загрейте във фурната. Добавете зеленчуците, объркайте ги хубаво в зехтина и ги запечете за 20-25 минути до златисто.

Поръсете всяко филе сьомга с малко естрагон, сол и пипер. Загрейте останалия зехтин в незалепващ тиган и запържете рибата за по няколко минути от всяка страна. Добавете виното и оставете да къкри около 5-7 минути, като от време на време поливате сьомгата с течността, докато стане готова и сосът се сгъсти.

Попарете спанака, отцедете го колкото се може по-добре и овкусете с малко индийско орехче.

Разпределете спанака в 4 затоплени чинии и отгоре сложете сьомгата. Залейте рибата с малко от соса и сервирайте хрупкавите зеленчуци отстрани.