Продукти

Продукти за 6 порции
1 малка 'свинска'* тиква,
800 г шарено свинско месо,
2 с.л. олио,
1 голяма глава кромид лук,
3-4 скилидки чесън,
2 с.л. настърган джинджифил,
1 с.л.соев сос,
1с.л.балсамико оцет,
1 с.л. захар, черен пипер,
1 ч.ч. вино,
1 дюля, няколко сушени сини сливи,
няколко кръгчета сушени червени домати,
щипка канела

Начин на приготвяне

Aко тиквата може да се събере цялата в микровълновата печка, се надупчва с ножа на няколко места и се готви в МВ за 10-15 минути.
Aко е голяма, отрязва се капаче и пак се мушка в МВ за 10 минути.
Oмекналата тиква лесно се почиства от семките и се оставя настрана.
Дюлята се разрязва на 2 и се поставя в МВ за 5 минути.
Изважда се и се реже на едро, без да се бели, тъй като кората е много ароматна.
Месото се реже на малки парчета и се задушава в загрятото олио.

Прибавя се джинджифила и се обърква хубаво.
Добавя се нарязания на едро лук и чесън и задушаването продължава още 5-6 минути.
Прибавят се соевия сос, виното, оцета, захарта и черният пипер.
Готви се още 10 тина минути и се прибавят сушените сливи, домати и нарязаната дюля.
Задушава се до полуготовност на месото, не е дълго, трябва да остане течност, ако е необходимо се добавя 1 ч.ч. топла вода.

Прибавя се канелата, разбърква се и се изсипва в тиквата.

Тиквата се захлупва с отрязаното капаче и се слага в тавичка с малко вода на дъното.
Пече се 200 С за около 2 часа (може и по-малко) , до пълното омекване на тиквата (проверка като се вдигне внимателно капачето се пробва с вилица вътрешността на тиквата дали е мека).
Изважда се и внимателно, с помощта на решетъчната лъжица се прехвърля в голяма чиния за сервиране.
Сервира се с малък  черпак като се слага от месото и се задълбава и от тиквата.

* в нашия край казват "свинска" на тази тиква, жълта с много твърда кора и не много сладка, но пък по-ароматна