Продукти

За гювечето:
0,500 гр. брашно,
20 гр. грис,
320 мл. хладка вода,
50 мл. олио,
20 гр. сол,
15 гр. жива мая

За пилето със зеленчуци:

1 пиле,
200 гр. бамя,
200 гр. зелен боб,
200 гр. грах,
1 тиквичка,
1 патладжан,
3-4 моркова,
1 кг. картофи,
червен пипер,
1 консерва домати,
сол,
50-60 гр. олио,
1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне

Замесваме меко тесто от посочените продукти, като маята е разтворена предварително в хладката вода заедно с 2-3 с.л брашно. Вземаме подходящи купички или гювечета и ги омазняваме много добре с олио или краве масло. Обръщаме гювечетата с дъното нагоре и облепваме тестото по тях. По същия начин процедираме с капака. Украсяваме по наш избор и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути. Можем предварително да намажем с жълтък.

Използваме кален гювеч, в който слагаме всички зеленчуци, както и пиленцето, което сме нарязали на порции. Разбиваме с пасатор една консерва домати и изливаме в гювеча. Овкусяваме със сол и червен пипер, слагаме и около 50-60 грама олио. Наливаме 1 ч.ч. вода. Поставяме гювеча във фурна на 250 градуса докато заври, след което намаляме на 180 градуса. Печем около 3 часа, като проверяваме дали са омекнали картофите, тъй като те стават готови последни.

Готовата гозба сипваме в изпечените гювечета и поднасяме с чаша червено вино. Bon apeti!!!