Продукти

За пилето:
1 пиле
1 кг пресни, дребни картофки
2 тиквички
1/2 пакетче краве масло
1 ч.ч бяло вино
червен пипер
сол
копър

За лимоновия сос:
2 лимона
2 с.л дижонска горчица
1/2 ч.ч. олио
2 стръка магданоз

Начин на приготвяне

Изчистеното и измито пиле се осолява и се натрива с кравето масло. Поставя се в тавичка върху цели, дребни пресни картофки, които предварително сме измили добре с четка. Отстрани в тавичката нареждаме тиквичките, нарязани на ивички. Поръсваме обилно с червен пипер и слагаме чаената чаша бяло вино. Печем под фолио за около час и половина. След като е готово, върху картофките поръсваме копър. Непосредствено преди изваждането на пилето си правим лимоновия сос: изцеждаме сока от два лимона и ги смесваме с дижонската горчица, слагаме и олиото, както и наситнения магданоз. Разбъркваме добре, овкусяваме със сол. Върху всяка порция пиле слагаме няколко лъжици лимонов сос.