Продукти

175 г пушена риба филе (haddock-пикша)
4 яйца
50 г масло
175 мл сметана
40 г нарендено чедър сирене
черен пипер
листа от мента за декорация

Начин на приготвяне

*Маха се кожата и костите внимателно от рибеното филе, което се накъсва на дребни парченца.
*В малко, с незалепващо дъно тиганче се разтопява маслото с 60 мл (4 с.л.) сметана
*Прибавя се рибата и се разбърква внимателно.
*Покрива се след това с капак и се оставя да изстива.
*Разбиват се в друг съд 4-те жълтъка с 15 мл сметана. Прибавя се черният пипер и сместта се изсипва върху задушената риба в тиганчето.
*Отделно в дълбок съд се разбиват белтъците и внимателно се изсипват върху рибената смес.
*В отделна паничка се смесват чедър сиренето и останалата сметана.
*В тиган за омлет се разтопява останалото масло и се прибавя така получената смес от риба на три слоя.
*Пържи се до получаване на кафява коричка отдолу.
*Прибавя се чедар сиренето и омлета се слага във фурната до поява на мехурчета от разтапящото се сирене.
*Гарнира се с листа от мента и се поднася топъл.

Този омлет е специално създаден за автора Арнолд Банет, който често е вечерял в хотел Савой в Лондон. Сега омлетът се сервира навсякаде по света и носи неговото име. Най-вкусният омлет, който някога сам опитвала, наустина! Да Ви е вкусно!:)