Продукти

За жълтата част:
2 жълтъка и 1 яйце, 2 с. л. течно, но охладено масло, 1 с.л. заквасена сметана (или гъсто кисело мляко, но аз използвах сметаната), 2 равни с. л. брашно, ½ ч. л. бакпулвер, 4-5 с.л. настъргано сирене, щипка риган

За зелената част:
2 белтъка и 1 яйце, 2 с. л. течно, но охладено масло, 2 с. л. заквасена сметана, 2 пълни супени лъжици брашно, ½ ч. л. бакпулвер, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 3 с.л. бланширан и ситно нарязан/пасиран спанак (от замразения - 4 топки размразен и добре изстискан от водата. Когато има пресен - ок. 400-500гр. спанак, почистен, бланширан за 1-2 мин. във вряща, подсолена и подсладена вода, а след врящата вода - веднага изваден с в ледено студена вода, която запазва свежия зелен цвят)
щипка сол;

За оранжевата част:
2 яйца + 1 белтък, 2 с.л. течно, но охладено масло, 1 с.л. заквасена сметана, 2 пълни с. л. брашно, ½ ч. л. бакпулвер, 2 пълни с.л. лютеница, щипка сол, щипка чубрица

За пълнежа:
2 пакета крема сирене (от по 125гр), 100 гр. твърдо сирене, 1 с.л. заквасена сметана, 3 с. л. разтопено, но охладено масло, 2 ск. - счукани - чесън, копър, черен пипер, пилешко роле - около 250 гр. на тънки ленти/слайсове (или шунка, филе, бекон ), 100 гр. маслинен пастет (т.е. пасирани 70 гр. черни маслини без костилка, хубаво отцедени от водата с 30 мл. зехтин.

Начин на приготвяне

За всеки цвят от блата:

Разбиват се добре всички общи съставки за блата. После се разделя тестото на три части и се оцветява със съответната добавка.

Всяка част от сместа се поставя в отделен пош за еднократна употреба или найлоново пликче, които се поставят изправени в чашка, за да стоят самостоятелно, докато се работи с другите. Фурната се загрява на 170-180*. Тава с приблизителни размери 40/35 см се застила с хартия за печене. Отрязва се ъгълчето на поша или пликчето и се нанасят неправилни ивици от различните видове тесто. Колкото са по-тесни ивиците, толкова повече броя ивици се получават и по-шарено става рулото. Чашите за пошовете се държат съвсем близо до тавата, защото сместа е течна и лесно излиза.

Райетата се правят надлъжно в тавата - успоредно на дългата страна на тавата, тази от която после започва навиването на. Блатът се пече в предварително загрятата фурна за 10-12 мин. - колкото да се стегне. Това си е почти омлет и не му трябва много печене, защото ако пресъхне ще се чупи, когато се навива. Поставя се топъл на кърпа, заедно с хартията и навива - както горе писах - хващайки дължината на шарките, на руло. Оставя се така поне 40-50 мин. да изстине добре и внимателно се развива. Всички продукти за пастета се поставят в блендер/купа и пасират до получаването на сравнително еднородна смес. Добавят се смачканите скилидки чесън, черен пипер и ситно нарязания копър.

Блатът се поставя на парче алуминиево фолио (или друго парче хартия за печене, тъй като това е вече влажно. Намазва се на - ни дебел, ни тънък пласт, около 3-4 мм, започвайки 2 см. по-навътре от началото му; поставят се парчетата филе/шунка, следва тънък пласт от сиреновата смес, но този път се поставя и една ивица от маслинения пастет - толкова, колкото стигне пастета. Отново следват няколко парчета филе. Завива се на стегнато руло, опакова заедно с фолиото тип "бонбон" и прибира в хладилника за поне 2-3 часа да стегне.

Рулото се развива и реже преди сервиране на филии, а по време на съхраняването му в хладилник - завива със свежо фолио. Рязането става много лесно - както при тортите, с остър нож, потопян в гореща вода при всяко рязане на парче. Така то не се намачква, а крема не се размазва, поне 2 см. от края на рулото не трябва да се намазва, защото при завиването му, сместа се измества.