Продукти

За 4 - 5 порции:

400 г тиква (моята беше от белите "балка")
200 г картофи
2 моркова
1-2 стръка праз
1 стрък селари(целина)
2-3 скилидки чесън
2-3 тънки парченца пресен джиджифил
(1/2 ч.л. прах)
2 с.л. зехтин
едро смлян черен пипер
1/4 ч.л. индийски орехче
мащерка суха
1 с.л. сол
75 мл течна сметана

Начин на приготвяне

В тенджера се загрява мазнината и в нея се задушават, нарязани на дребно, празът, морковите, чесънът и джинджифилът
Доливат се 2 л вода и се добавят нарязаните на парчета тиква и картоф.
Посолява се и се оставя да ври до пълното омекване на зеленчуците - около 20 минути.
Пасира се или се намачква с прибор за приготвяне на пюре до получаване на гладка смес.
Прибавя се сметаната, черният пипер, инд. орех и мащерка и се слага да заври. Разбърква се и се маха от огъня.
Сервира се с парченца лимон и лимонов сок.