Продукти

(за две порции)

450 гр. телешко филе
3 с.л. маслинено олио
5 с.л. разтопено масло
1/2 ч.л. мед
1 ч.л. горчица
30 мл. уиски (по избор)
1 кубче телешки бульон (разтворен в 200 мл.гореша вода)
150 гр. течна готварска сметана сол и черен пипер на вкус
подправки за телешки стек
10 малки доматчета
8 стръка зелен лук
5-6 скилидки чесън, нарязани на дребно
100 гр. пресни гъби (по избор)
2 големи (настъргани) моркова
една връзка китайско зеле (Baby Bok Choy)
10 аспержи
броколи -15-20 ''розички''
листа от градински чай или мента за декорация

Начин на приготвяне

*Нарязваме филето(трябва да е високо 6-7 см) на две части,като се опитваме да му придадем форма на сърце.
*Поръсваме със сол, черен пипер и подправките.
*В малко тиганче, на среден огън поставяме олиото и когато е готово, прибавяме двете филета.
*Задушаваме за 3-4 минути,като обръщаме от двете страни (без да набождаме с вилица),след което за още 8-10 минути поставяме тиганчето с филетата(поливаме ги с малко разтопено масло) във фурната на 375 (200 C). Месото е много крехко и става бързо готово.
*Докато месото се пече приготвяме зеленчуците.
*Задушаваме в разтопено масло с малко сол най-напред китайското зеле и аспержите за около минута, изваждаме ги и подреждаме в сервиращите чинии.
*Добавяме още масло и задушаваме нарязания на колелца зелен лук, настърганите моркови, нарязаните гъби, броколи и малките доматчета, нарязани на две за около 10 минути.
*Прибавяме уискито внимателно и разбъркваме за около 1-2 минути. *Прибавяме горчицата и меда и разбъркваме.
*Прибавяме телешкия бульон и изчакваме, докато се намали наполовина.
*Прибавяме и готварската сметана,като изчакваме до сгъстяване на соса за 5 -6 минути.
*Разделяме готовата зеленчукова смес на две и прибавяме към двете чинии за сервиране в/у поставените преди аспержи и листата китайско зеле.
*През това време филетата вече са готови. Добавяме ги отгоре и декорираме по избор с листа от мента или градински чай в моя случай.

Да Ви е вкусно! :) Това е едно прекрасно, много вкусно и лесно меню за Свети Валентин.