Продукти

500 г кайма
4-5 средно големи тиквички
1 ч.ч. доматено пюре
1/2 глава лук
1 морков сол
черен пипер
червен пипер
чубрица на вкус

За заливката:


1 кофичка кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко
6-7 с.л. брашно
3 яйца

Начин на приготвяне

Нарязваме тиквичките на шайби и ги оставяме да се отцедят от водата. Можем да ги подсушим и с помощта на кухненска хартия. Запържваме нарязаните на ситно лук и морков. Добавяме каймата и разбъркваме, докато стане на трохи. Прибавяме подправките и доматеното пюре, размито с малко вода. Оставяме на котлона, докато сместа се сгъсти и водата изври.

Подреждаме в намаслена тавичка ред тиквички, след това заливаме с част от сместа и така редуваме до изчерпването на количеството на тиквичките и на сместа с каймата. Завършваме с тиквички. Печем, докато горният слой придобие златист цвят.

От останалите продукти приготвяме заливката. След като залеем с нея мусаката, връщаме отново във фурната и печем, докато се зачерви. Украсяваме мусаката с листа свеж босилек при сервиране.