Продукти

голям шаран - 1 бр.,
гъби печурки - 500 гр.,
стафиди - 200 гр.,
орехови ядки - 200 гр.,
целина листа - 1 вр.,
зелен лук - 1 вр.,
кромид лук - 1 голяма глава,
магданоз и копър по една връзка,
картофи - 1.500 кг,
олио,
сол на вкус,
черен пипер на вкус,
червен пипер - малко,
морска сол;

За украсата:
лилав воден лук, морков, репички, зелена салата, домати, лимони, червена чушка, краставица, магданоз

Начин на приготвяне

Изкормяте шарана и го изчиствате от люспите. Натривате добре с морска сол. Нарязвате гъбите на филийки и ги слагате в голям тиган. Нарязвате кромида на дребно, зеления лук на кръгчета и подправките на ситно. Сипвате олио в тигана при гъбите и ги запържвате до полуготовност. Слагате кромида и целината и пържите още, докато лука омекне и се позачерви. Разбърквате от време на време. Прибавяте орехите и стафидите. Подправяте със сол и черен пипер. Слагате зелените подправки и след 5 мин. добавяте червения пипер. Отстранявате от огъня. С готовата плънка пълните добре шарана. Зашивате внимателно с голяма игла и добре измит дебел конец. Поставяте в голяма тава с фолио.Отстрани слагате нарязаните на едро картофи, които посолявате. Поливате шарана и тях с малко олио. Слагате капак от фолио и печете около 40 - 50 мин. в загрята фурна.

След готовност внимателно отстранявате фолиото. Изчаквате малко да изстине и правите украса от гореспоменатите продукти. По всички краища слагате зелена салата. Правите розички от домати с магданоз за листа. При главата правите пръстен от резени лилав лук. Развихрете въображението си и сътворете вашия кулинарен шедьовър. Поднесете с част от картофите и зелена салата.