Продукти


    около 1,5 кг агнешка плешка или друго
    2 глави стар лук
    2 моркова
    2 червени чушки
    1 тиквичка
    1 син домат(патладжан)
    2 с.л. олио
    1 с.л. масло
    2 ч.ч. ориз(ч.ч. от 200 мл)
    сол
    джоджен
    една идея канела, на върха на ножа
    черен пипер

Начин на приготвяне


    месото се почиства от мазните части и ципи и се реже на порции
    сварява се в подсолена вода (около час)
    месото се изважда в тавичка, а бульона се прецежда и измерва
    олиото и маслото се загряват
    лука се реже на дребно и се задушава в мазнината
    последователно се добавят почистените и нарязани на кубчета моркови, чушки, патладжан, тиквичка и се задушават до готовност
    прибавя се ориза и се пържи до побеляване

(на едно място, в един сайт, ми се заядоха в коментарите за този израз. Според мен оризът е бял, поставен в мазнината поема и става като сив, прозрачен, при продължаване на пърженето отново побелява. Сигурно има и друг начин да се изрази тази степен на готовност при пържене, важно е за да може оризът да поеме след това достатъчно вода, без да се разварява, а зърната да стоят отделно)

    поръсва се с подправките - черен пипер, джоджен, канела(куркума)
    всичко се изсипва в тавата при месото
    залива се с 6 ч.ч. бульон и се посолява, ако е необходимо
    тавичката се поставя във фурната, ако е стъклена или глинена, в студена фурна
    пече се на 190-200 С за около 20-30 минути, проверява се и се изключва, когато все още има малко вода
    оставя се във фурната докато оризът поеме цялата течност