Продукти

1 кг картофи,
1 глава лук малка,
150 гр. гъби,
2 средни моркова,
2 с.л. кис мляко,
50 гр. сирене,
50 гр. кашкавал за гарниране,
качамак/ галета за поръсване,
сусам по желание

Начин на приготвяне

Картофите първо се сваряват да омекнат добре. Натрошават се със сиренето и се подправят със сол и черен пипер по желание. Добавих малко кис. мляко, за да стане по пухкава сместа.

Задушаваме гъбите нарязани на ситно с главата лук и морковите до омекване. Намазняваме форма за кекс и поръсваме обилно с галета или качамак, както съм направила аз. Разсипваме 2/3 от картофено пюре със сирене във формата. Добавяме плънката от гъби, лук и морков. Накрая прибавяме и останалата част от пюрето. Заравняваме добре и отново поръсваме обилно с галета/ качамак. Печем на 180 C долен и горен реотан на вентилатор за около 30 минути.

След като добие златист цвят, обръщаме кекса в поднос и можем да допечем допълнително. Може да го гарнираме със сусам и настърган кашкавал. Разрежете, когато леко се охлади кекса. Върви добре с тъмно пиво! Бон апетит!