Продукти

Картофи - 800 г
Масло - 80 г
Брашно - 40 г
Царевично нишесте - 40 г
Яйца - 5 бр
Лапад - 2 връзки
Киселец - 1 връзка
Пресен лук - 1 връзка
Сирене - 200 г
Готварска сметана - 150 мл
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне

1. Картофите се сваряват и се пасират с разтопено масло, 40 г брашно, 40 г нишесте, 2 жълтъка, сол и черен пипер. С тях се облепят стените и основата на форма, в която е сложена кухненска хартия. Малко количество се отделя за оформяне на пая преди печене.
2. Зеленчуците се нарязват и се задушават за няколко минути в мазнина и малко вода. 3 яйца и 2 белтъка се разбиват със сметаната и се добавят към охладените зеленчуци заедно с натрошеното сирене, сол, черен пипер и 1 супена лъжица брашно, което прави структурата по-плътна. Сместа се изсипва в средата на формата с картофеното пюре.
3. Пече се на 180 градуса за 30 минути. Изчаква се около 15 минути да стегне и тогава се вади от формата.