Продукти

за 4-6 порции:

1 патица, почистена около 2,5 кг

за мариноване:

1 с.л. накълцан розмарин
1/4 ч.л смлян идийски орех
1 ч.л. морска сол
черен пипер
настъргана кора на 1 портокал
1/2 ч.л суха мащерка

за зеленчуковата смес:

2 глави стар лук (червен)
1 стрък селъри (целина)
2 моркова
1/4 ч.л. канела
2 см пресен джинджифил (настърган)
2-3 бр.дафинов лист
дреболиите и кожата от гушата

допълнително:

1 портокал на парчета
3-4 скилидки чесън, нарязани
1-1,5 кг картофи

Начин на приготвяне


    Всички подправки за мариноването се смесват и с тях се намазва птицата отвътре и отвън. Предварително се изрязва излишната кожа, около гушата и се набожда на няколко места с вилица. Покрива се и се оставя в хладилник  за няколко часа.

    Фурната се загрява на 175 С (без вентилатор)  и патицата се поставя върху решетката с коремчето нагоре в долната част на фурната. Вътре са парчетата от портокал и скилидките чесън. Краката са завързани, а крилете са под тялото. Под птицата се поставя по-дълбок съд.

    Зеленчуците се режат на кубчета и се смесват с подправките. Прибавят се нарязаните дреболии. Поставят се в тавата под патицата. Мазнината, която се отделя от патицата капе върху зеленчуците и те се готвят. Пече се 1 час.

    Тавата със зеленчуците се изважда, веднага се поставя нова тава, в която да капе мазнината. Зеленчука се отделя с решетъчна лъжица и се поставя в тенджерка. Мазнината се слага в тавата под птицата.

    Картофите се белят и режат на едро. Поставят се в тавата под патицата. (Аз ги сварих за малко преди това, но мисля, че ще станат и без предварително варене). Пече се още 2 часа или 2,5 часа (общо около 3 часа печене). Картофите се готвят само в патешката мазнина. На мен не ми се наложи да покривам птицата, но, ако е необходимо, може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта, а при набождане тече бистър сок.

    Зеленчуците се заливат с 200 мл ароматно червено вино, варят се 10 минути и се добавя 1 л. топла вода. Вари се около час.