Продукти

Тесто за панички:

4 яйца,
200 гр. бяло брашно,
200 гр. пълнозърнесто брашно,
100 гр. финни овесени ядки,
1 с.л. кафява захар,
1 с.л. оцет,
250 мл прясно мляко,
1 ч.л сол,
3 с.л зехтин.

За яхнията:

200 гр. жълта леща,
1 глава чесън,
2 глави лук,
40 гр. масло,
1 с.л заквасена сметана,
6 печени чушки,
2 връзки магданоз,
1 с.л суха чубрица,
1 с.л куркума,
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Тесто: 

1 яйце се оставя за глазиране на паничките.
От останалите продукти се замесва тесто, разделя се на 6 топки и всяка от тях се разточва на тънък кръг, като при разточването използваме овесените ядки вместо брашно. Моделираме паничките върху обърнати намазнени купички в тава, постлана със сладкарска хартия и ги намазваме с част от яйцето. Печем в загрята фурна на 160 за 10 мин, изваждаме ги, махаме купичките, обръщаме нашите панички, намазваме с останалото яйце и запичаме и тази страна за 10 мин.

Може да се сервира всичко в тях...салата, яхния, даже и топла супа.

Яхния:

Задушаваме наситно нарязания лук и чесън в маслото под капак за 5 мин., добавяме лещата и вода, колкото да я покрие, варим още 10 мин. Прибавяме сухите подправки, нарязаните печени чушки, магданоза и сметаната, разбъркваме добре и сервираме в хлебните панички.