Продукти

*салата айсберг - 1/3 бр.
*зрели смокини - 2 бр.
*круша - 1 бр.
*прошуто - 20 гр.
*синьо сирене - 30 гр.
*орехови ядки леко запечени- 20 гр.

За шоколадовия дресинг:
*черен шоколад - 50 гр.
*балсамов оцет - 1/2 ч.л.
*олио - 1 с.л.
*щипка сол

Начин на приготвяне

Накъсайте салатата и я сложете в чиния. Нарежете на полумесеци смокините и крушата и ги добавете върху айсберга. Накъсайте прошутото на малки парчета и го прибавете заедно с натрошеното синьо сирене. Посипете с ореховите ядки.

Пригответе дресинга като разтопите шоколада в малка купичка (на водна баня или за кратко в микровълнова фурна). Сипете в него балсамовия оцет, щипка сол и олиото. Разбъркайте, докато се получи гладък сос. Ако е необходимо, добавете още малко олио. Полейте с така получения шоколадов дресинг салатата обилно и сервирайте с висококачествено вино.