Продукти

3 тиквички
1 домат
3 яйца
70 гр. сирене
3 с.л. заквасена сметана
3 стръка пересен зелен лук
3 скилидки чесън
1 връзка копър
кашкавал - за поръсване
сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват добре и се разрязват на две (по дължина). Вътрешността им се издълбава с лъжица. Варят се в подсолена кипяща вода (за около 10 минути). В купа леко се разбиват яйцата. Към тях се прибавят натрошеното сирене, сметаната, нарязаният наситно лук, пресованият чесън и настърганата вътрешност на тиквичките. Сместа се разбърква и се овкусява със сол, черен пипер и около половината от копъра (нарязан наситно). Отцедените тиквички - лодки се пълнят с приготвената смес, като преди това на дъното на всяка половинка се слага по малко домат (нарязан на кубчета). Настъргва се кашкавал, който се разпределя равномерно върху тиквичките. Те се подреждат в подходяща тава. Добавя се мъничко гореща вода (може да запазите част от водата от варенето). Фурната се загрява на 180 градуса. Тиквичките се пекат около 20-30 минути (или докато кашкавалът започне да се запича). Преди да бъдат поднесени, тиквичките се поръсват с остатъка от наситнения копър.

N.B. ако ви остане част от сместа, можете да я използвате за напълване на някой и друг домат. Или на чушка. Или на каквото друго ви дойде вдъхновението.