Продукти

рингове замразени калмари

За панировката:
1 яйце
3 с.л. галета
3 с.л. брашно
3 с.л. царевично нишесте
1 с.л. подправки – чесън на прах, къри, кориандър сол черен пипер
100 – 120 мл светла бира

За соса:
100 грама зехтин
1/2 лимон
копър
2-3 скилидки чесън
сол
черен пипер
листенца пресен лимонов босилек

Начин на приготвяне

Калмарите се размразяват и подсушават. В найлонов плик се слагат няколко лъжици брашно, шайбите от калмари се пускат в него и пликът се разклаща добре с ръка, за да се овалят хубаво. Изваждат се, изтръсква се излишното брашно и се овалват в панировката – оваляйте ги всички предварително, за да ги сложете почти едновременно в тигана за пържене. За да получите вкусни, меки и крехки калмарени пръстенчета, трябва да ги изпържите за кратко в силно сгорещена мазнина – за не повече от 2-3 минути. Ако се препържат, стават жилави. Извадете ги и ги наредете на кухненска хартия да се отцедят от мазнината.

Продуктите за соса се пасират с пасатор.

Сервирайте ги с лимоново-билковия сос и задължително с бира.