Продукти

За 4 порции:

8 средно големи картофа от разваряващ се сорт
100 г шунка
200 г сирене гауда
1 връзка зелен лук
1 домат
2 с.л. олио
сол
млян бял пипер

Заливка:
300 г кисело мляко
1-2 скилидки чесън
малко копър

Начин на приготвяне

Измиват се добре картофите и се режат на две по дължина. Издълбават се с малка лъжичка до дебелина 1 см. Вътрешността се нарязва на дребни кубчета. Нарязват се шунката и сиренето също на дребни кубчета. Нарязват се зеленият лук и доматът. Предварително се загрява фурната на 180 градуса. Запържва се шунката в нагорещено олио до хрупкаво. Добавят се лукът и кубчетата картофи и се пържи за кратко време. Свалят се от огъня и се добавят останалите продукти, сол и подправки.

Половинките картофи се нареждат в намазана с мазнина тавичка и се пълнят богато със сместа. Пекат се около 50 мин. във фурна на 200 градуса (докато картофите омекнат, а плънката стане златистокафява). Пресованият чесън и копърът се разбъркват с кисело мляко и се добавя или отстрани в порцията, или се заливат картофите с него.