Продукти

1 пакет спагети за пастицио
200 грама моркови
250 грама броколи
250 грама карфиол
150 грама грах
300 грама гъби
2 зелени чушки
100 грама топено сирене със зелени подправки
4 филийки кашкавал за тост
сол
черen пипер
чесън
чубрица
магданоз
зеленчукова пикантина

За доматеният сос:
2-3 домата
3 червени печени чушки
2 глави лук подправки /сол,чер пипер,чесън,Зеленчукова пикантина/

Сос Бешамел:
2 литра прясно мляко
10 лъжици брашно
4 яйца
сол
малко черен пипер
1 щипка канела
1 лъжица маргарин или масло
1/2 кутия топено сирене Esquiza или Philadelphia, ако са с подправки, още по добре
200 грама настърган пармезан или твърд кашкавал

Начин на приготвяне

Спагетите ги полусваряваме (не трябва да са меки). Разстиламе ги в намазана тава и през това време си приготвяме плънката от зеленчуците и подправките. Броколите, морковите, карфиола и зелените чушки ги бланшираме в подсолена вода за много малко, около 5 минути. Грахът и гъбите също се бланшират, но за по дълго време, около 10 минути.

Пристъпваме към приготвянето на доматеният сос. Лукът се запържва. Добавят се настърганите домати, подправките, и след като позаври се добавят и печените червени чушки.

След като сме разстлали спагетите в подходяща тава, ги наръсваме с подправките и разпределяме топеното сирене на малки кубченца между тях. Слагаме половината от доматеният сос върху спагетите, нареждаме граха, морковите, зелените чушки и гъбите. Редовете зеленчуци се поръсват с малко зеленчукова пикантина. Върху тях нареждаме филийките кашкавал за тост. Отгоре нареждаме зеленчуковата смес от броколи и карфиола и зелените чушки. Залива се с останалия доматен сос. Слагаме във фурната да се запече за около 10 минути. През това време приготвяме бешамела. Слагаме прясното мляко на котлона да се загрява, като същевременно отделяме малко от него за брашното. В размитото брашно прибавяме разбитите яйца, подправките и сипваме в топлото мляко. Бърка се, да не загори, до сгъстяване. Като се сгъсти, добавяме маслото или маргарина. След като изстине прибавяме топено сирене и най-накрая - настъргания пармезан или кашкавал. След като е готов бешамела, го заливаме върху зеленчуците и оставяме пастициото да се запече само на горен реотан във фурната около 40 минути, или до готовност на бешамела (според фурната).