Продукти

За тестото:
125 г пшенично брашно
125 г царевично брашно
1 ч.л. суха мая
1 с.л. зехтин
щипка сол

За плънката:
80 г аншоа
9 бр. средно големи глави лук
20 бр. обезкостени маслини (най-добре каламата)
4 с.л. зехтин
щипка сол
бял пипер на вкус
2 стръка прясна мащерка или риган

Начин на приготвяне

Първо се приготвя тестото. Смесват се брашното със солта и маята. По малко се добавят 150 мл топла вода, накрая се добавя зехтинът. Тестото се меси 4-5 минути, докато стане гладко и се покрива. Трябва да престои един час на топло. Лукът се реже на тънки полумесеци. Запържва се за кратко (5-6 мин.) в зехтина на среден огън. След това се добавят сол, пипер и част от мащерката. Сместа се задушава на най-слабата степен за 45 минути под капак. Тестото се разточва тънко и се поставя в намазнена тава, като се оформят стенички. Отгоре се слага охладената плънка с лука. Върху плънката се редят рибките така, че да се получи решетка. Във всяко квадратче от решетката се слага маслина. Пече се около 30 минути на 200 градуса. Тестото трябва да придобие приятен златист цвят. Оставя се да се охлади, за да се отдели безпроблемно от тавата. Поръсете с пресни листа мащерка (риган). Сервирайте с чаша студено бяло вино и домашно приготвена доматена салца. Приятен апетит!