Продукти

1 кг картофи
500 г кайма
2 скилидки чесън
1 морков
1 ч.ч. домати - пасирани от консерва (може и пресни)
150 г кашкавал
125 г моцарела
каперси
мащерка
босилек
риган
черен пипер
червен пипер
бучка масло

Начин на приготвяне

Обелените картофи слагаме да се варят. Чесъна и моркова нарязваме на ситно и запържваме до златисто. Ако използваме от по-големите каперси, нарязваме и тях, и добавяме към морковите и чесъна, а ако са по-малки, ги слагаме цели. Прибавяме и каймата и запържваме добре. Добавяме доматената паста, като при необходимост може да се добави и малко вода. Слагаме и подправките (босилек, риган, сол, черен пипер, червен пипер) и оставяме да къкри около 10 мин.

Сварените картофи намачкваме с малко сол, мащерка и масло и полученото пюре разпределяме в подходящи съдове за индивидуално сервиране или в тавичка. Отгоре поставяме сместа с каймата и накрая - нарязаните на ситно сирена. Запичаме за 15-20 мин. Наричам ястието обърнат овчарски пай, защото, за разлика от това ястие, тук слагаме картофите под каймата. Сирената, с които поръсваме ястието, могат да бъдат и ементал, пармезан, грана падано, пушен кашкавал и т.н.