Продукти

За блат от спанак:

500 г пресен спанак
4 яйца
50 г масло
сол
бял пипер

За блат от моркови:

3 средно големи моркова
4 яйца
50 г масло
сол
бял пипер

За крема:

500 г обезмаслена извара
2 с.л. майонеза за салати
1 с.л. зехтин
1/2 връзка копър
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. чесън на прах

Начин на приготвяне

Спанакът се почиства, измива, нарязва и се задушава в маслото за 10-15 минути. Оставя се да се охлади, а през това време се разделят яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците, солта и пиперът се смесват с охладения спанак, а след това и белтъците, разбити на сняг. Разбърква се леко и сместа се изсипва в правоъгълна тава с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути. Като се извади от фурната, се обръща върху друга хартия за печене и внимателно се маха тази, върху която се е изпекъл блатът.

Морковите се настъргват на едро ренде и по идентичен начин се задушават в маслото, изстинали се смесват с яйцата и подправките и се изпича. Докато се изпече и вторият блат, се приготвя соленият крем, като се пасира изварата с майонеза, зехтин, наситнен копър, сол и чесън.

Спаначеният блат се намазва с 1/2 от крема, върху него се слага изпеченият морковен блат, маха се хартията за печене и се намазва с останалия крем. Внимателно с помощта на хартията за печене, върху която са, се навиват на руло и се прехвърля в чиния. Така приготвеното руло е готово за консумация, след като престои в хладилник 3-4 часа, нарязано на филийки.