Продукти

4 тиквички
250 г кайма смес
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
1 домат
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. зехтин
1/2 връзка копър
сол
1 к.ч. сварен кускус
100 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне

В тиган/касерола се загрява зехтинът и се задушават за 5 минути наситненият лук и чесън, добавя се каймата и се раздробява добре. Тиквичките се измиват и нарязват на пънчета, които се издълбават с лъжичка, но не до край (като чашки). Бланшират се за 5-7 минути във вряща подсолена вода.

След като каймата остане на мазнина, се добавят издълбаната част от тиквичките, нарязана на дребно, червеният пипер, солта, копър и обеленият и нарязан домат. Когато водата изври, се добавя и свареният кускус. Тиквичките се напълват с готовата плънка, ако остане от нея, се слага в тавата около тях.

Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за 10 минути, изваждат се, поръсват се с кашкавал и се допичат още 5-10 минути.