Продукти

200 г ориз басмати
5-6 кисели краставички
1 средно голяма глава червен лук
300 г телешко бонфиле
200 г печурки
2 скилидки чесън
50 мл водка (може бренди)
1/2 връзка магданоз с дръжките
сол
черен пипер
4 с.л. кисело мляко
1 с.л червен пипер

Начин на приготвяне

Сварявате ориза според указанията. Нарязвате магданоза с дръжките (тях на по фино, а листата - по едро), киселите краставички и червения лук на тънки шайби, смесвате ги в купа и заливате с около 100 мл от сока на краставичките. Оставете да се маринова.

Гъбите, ако са дребни, може да ги оставите цели, ако не са, ги нарежете на едри парчета и ги изпържете в загрят тиган с чесъна. След 5 минути вземете 3/4 от вече маринованите лук, краставички и магданоз, изстискайте добре и ги сложете при гъбите за 2 минути. После изсипете в чиния и оставете тигана на котлона.

Нарежете бонфилето на жулиени, овкусете го със сол, пипер и 1 пълна супена лъжица червен пипер. Запържете за около 2 минути от двете страни и фламбирайте с водката. След като пламъкът угасне, върнете гъбите и добавете киселото мляко. Овкусете, ако има нужда, и махнете от котлона.

Сервира се, като се направи канапе от ориза и отгоре се слага месото с гъбите и соса. Поръсва се с магданоз.