Продукти

1 голяма или 2 по-малки фагри
1 кг едра морска сол
3 с. л. брашно
3 белтъка
2 с. л. фино настъргана кора от лимон
1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
1 ч. л. листа от мащерка
1 портокал
3 стръка мащерка
5 стръка магданоз

За соса:
60 мл лимонов сок
1 с. л. портокалов сок
1 ч. л. дижонска горчица
1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 с. л. див или пресен лук, ситно нарязан
1 ч. л. листа от прясна мащерка
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
200 мл зехтин сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

1. Рибата се почиства, измива се и се подсушава добре.
2. В купа се смесват солта, брашното, леко разбитите белтъци, лимоновата, портокаловата кора и листата от мащерка. Ако има нужда се добавят 1-2 с. л. студена вода, за да стане сместа по-пластична и компактна.
3. Вътрешността на рибата се напълва с резени лимон, стръкове мащерка и магданоз. 4. Дъното на тавичка се застила с хартия за печене. Отгоре се слага слой от ароматната сол, поставят се рибите и се покриват с останалата сол. Главите и опашките може да се оставят непокрити.
5. Пекат се във фурна, загрята на 220° С за 40 мин., ако са по-малки рибите, и 60 мин. за по-едри от 800 г - 1 кг. Оставят се да постоят 10 мин., преди да се разчупи солената кора и да се сервират.
6.За соса всички продукти се пасират заедно. Рибата се поднася с топъл хляб и соса.