Продукти

За тестото:
брашно - 250 г + малко за доомесване
студено масло -125 г
вода - 2 с.л.
сол - 1/2 ч.л.
1 яйце - разбито

За плънката:
прясно броколи - 500 г
картофи - 500 г
2 морковa
кашкавал - 250 г
1/2 връзка магданоз
3 яйца -
кисело мляко - 200 г
сол
черен пипер

Начин на приготвяне

Приготвяте маслено тесто като пресеете брашното в голяма купа. Нарязвате маслото на кубчета и го стривате с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб. По средата на сместа правите кладенче и в него сипвате разбитото яйце. Размесвате с лопатка и сипвате водата. Съберете тестото с ръка и го сложете на плот или дъска. Омесете набързо и оформете на топка. Сложете да стегне в хладилник за около 30 мин. Обелете морковите и картофите и ги нарежете на кубчета. Варете в гореща подсолена вода до омекване, но внимавайте да не се разварят. Отцедете и ги сипете в купа. Накъсайте броколито на цветчета и също сварете в гореща подсолена вода за 3-4 мин. Отцедете в чевгир и полейте обилно с течаща студена вода, за да запази яркия си зелен цвят. Смесете с картофите и морковите. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте внимателно. Разточете тестото и покрийте дъното и стените на форма за пай. Сипете зеленчуците вътре и поръсете с нарязан на ситно магданоз и настърган кашкавал. Разбийте яйцата с млякото и залейте пая равномерно. Кашкавала добавям под заливката, за да не се запече прекалено при печенето,а да остане еластичен. По желание може да го добавите отгоре, но малко преди готовност на киша. Печете в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване на заливката.