Продукти

1 пълнозърнеста франзела
1 консерва нахут
2 ч.л. сусамов тахан ( тъмният сусамов тахан е по-полезен от светлия )
2 скилидки чесън
сок от 1 и 1/2 лимон
зехтин екстра върджин
1 бр. сварено цвекло
2 бр. авокадо
50 мл балсамова редукция
1/2 връзка кориандър
семената от 1 нар
сол
пипер

Начин на приготвяне

За хумуса с цвекло:
Нахутът се отцежда, като се запазват около 50 мл от водата. Изсипва се в блендер, към него се добавя нарязаното на дребно цвекло, сокът от лимона, около 50 мл зехтин, сусамовият тахан, чесън, сол и пипер. Блендира се до получаване на гладък крем (ако е гъсто, може да се добави още малко от водата на хумуса). Авокадото се обелва и се нарязва на филийки, дебели около 0.5 см. Посолява се леко и се изпича на грил тиган. Франзелата се нарязва на брускети, поръсват се със зехтин и се изпичат отново на грил тиган. Хумусът се намазва на изпечените брускети, отгоре се поставя авокадото, поръсват се с нар, листа кориандър и балсамовата редукция.