Продукти

2 стека риба тон
по 150 г семена черен и бял сусам
150 г обелено едамаме
1 средно голям морков
1/2 см. корен от джинджифил
1 стрък лимонова трева
200 г зелен боб
1/2 връзка кориандър
соев сос
кафява захар
кората и сока от 1 лайм
лют червен пипер
сол
черен пипер
1 с.л. сусамово олио
2 скилидки чесън

Начин на приготвяне

Рибата тон се овкусява със сол и пипер, овалва се в семената сусам и се изпича на почти сух тиган за 1 мин. от всяка страна. Оставя се настрани. Морковът, чесънът и джинджифилът се обелват и се нарязват на жулиени. В загрят и намазнен съд се запържват за около 1 минута. Към тях се добавя едамамето, дръжките от кориандъра и зеления боб. Готви се още 2 минути и се добавя 1 ч.л. кафява захар. След като се карамелизира, се слага лютият червен пипер, кората от лайм и соевият сос. Пържи се на много силен огън за около 1-2 минутки. След като се махне от огъня, се добавя сокът от лайма. Лимоновата трева се запича на грил тиган.

Аранжиране:
Разделяме зеленчуците в 2 чинии, всяко парче риба тон се разрязва на 4 равни парчета и се поставят върху зеленчуците, върху рибата слагате лимоновата трева и накрая поръсвате с няколко капки сусамово олио и листата кориандър.