Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен и френският министър на финансите Франсоа Бароен призоваха днес да бъде увеличен капацитетът на спасителния фонд за еврозоната, предаде ДПА.
"Имаме нужда от по-високи защитни стени", каза Рен на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.
По-късно председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу прикани да се увеличи помощта специално за Гърция при необходимост. "Ние мислим, че ако гръцките ни приятели свършат своя дял от работата, ние трябва да ги подкрепим, тъй като би било много трудно не само за Гърция, но и за еврозоната, ако възникне съществен проблем, проблем с фалит в Гърция", заяви Барозу, отговаряйки на въпрос на медиите за необходимостта другите европейски страни да увеличат помощта в подкрепа на Атина. Тя е разчетена на 130 млрд. евро.
Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле, който също е в Давос, обаче се противопостави на призива, посочвайки, че "никоя предпазна стена няма да работи, докато не бъдат разрешени проблемите под нея". Бароен заяви от своя страна, че увеличаването на спасителния фонд ще намали риска в крайна сметка да се наложи този антикризисен механизъм да бъде използван в бъдеще.
Не очаквам фалит на Гърция, заяви още Шойбле, цитиран от Франс прес и БТА. Шойбле подчерта, че равнището на гръцкия дълг не бива да надвишава 120 процента от БВП през 2020 година.
В Брюксел германският министър на външните работи Гидо Вестервеле отхвърли възможността за по-голяма помощ за Гърция от държавните кредитори, освен отстъпките на банките, поради продължаващото влошаване на положението в тази страна.
"Не виждам смисъл всяка седмица да се говори за нови средства" в подкрепа на Гърция, "при положение че не знаем дали обещаните реформи действително са приложени", изтъкна Вестервеле, който е в Брюксел за среща на външните министри от ЕС. Той е член на либералната Свободна демократическа партия, част от коалицията на канцлерката Ангела Меркел, която традиционно най-силно се съпротивлява срещу отпускането на финансова помощ на затруднените страни от еврозоната. "Не може да се преодолее криза чрез улесняване на възможността за натрупване на нови дългове", подчерта Вестервеле.
Вчера европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви пред в. "Уолстрийт джърнъл", че не изключва малка корекция на нуждите от заем за страните от еврозоната. Тези допълнителни нужди представляват сума между 10 и 15 милиарда евро, посочи пред АФП европейски правителствен източник.
Междувременно американският финансов министър Тимъти Гайтнър изрази
готовността на САЩ
да се увеличат ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ), но само при условие, че ЕС спази ангажиментите си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Ако Европа е в състояние да намери политическа воля и консенсус, за да изгради по-ефективна "защитна стена", то тогава МВФ, основните му акционери (сред които са и САЩ - бел. ред.) и нововъзникващите икономики ще бъдат в голяма степен готови да се опитат да активизират тези усилия", заяви Гайтнър на тазгодишното 42-о издание на Световния икономически форум в Давос.
В началото на декември страните от еврозоната се споразумяха да налеят в МВФ допълнителни 200 милиарда евро, които да се използват в подкрепа на проблемните страни от европейския валутен съюз.