Испанското правителство е изпратило писмо до Европейската комисия с искане да бъдат смекчени условията на политиката за строги икономии, която бе съгласувана между Мадрид и Брюксел при операцията на Европейската централна банка в подкрепа на котировките на испанските държавни облигации, съобщи днес Би Би Си, цитиран от БТА.
"Новото дясноцентристко правителство на Испания е на мнение, че определеното равнище на бюджетния дефицит за текущата година от 4,4 на сто от брутния вътрешен продукт е нереалистично и контрапродуктивно", се посочва в текста на посланието, цитирано от Би Би Си. Мадрид би искал този параметър да бъда увеличен до 5 процента, а ако е възможно и повече, допълни британското радио. В същото време правителството на Испания настоява да бъде приета нова програма за стимулиране на икономическия растеж на страната, а това може да доведе до влошаване на показателите за дефицитите на държавния бюджет и на бюджетите на общините.
Ден по-рано правителството съобщи, че дефицитът на Испания за 2011 година най-вероятно ще е 8% - много над поставената цел от 6% от БВП. Правителството на Рахой, което пое властта през миналия декември, обяви планирани икономии в размер на милиарди евро чрез бюджетни съкращения, повишаване на данъците и мерки срещу данъчните измами.