Милен Велчев е бивш финансов министър от кабинета "Сакскобурготски", Катев бе негов заместник, а братът на Велчев Георги се занимаваше с хотелиерски бизнес. Това заяви главният изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" Атанас Бостанджиев, цитиран от БГНЕС. 

"В тези динамични времена в банковата сфера не се чува често много банки и финансови институции да се откриват, но ние използваме тази конкретна възможност да навлезем в България и да увеличим дейността между българските и руските компании, каза Бостанджиев. Да помогнем за по-добра финансова дейност между двете страни. Смятаме, че като руска институция можем да помогнем за развитието на икономика", заяви още той.

Бостанджиев припомни, че "ВТБ Капитал" вече притежава в България "Булгартабак". Булгартабак бе продаден в края на миналата година за 100 млн. евро. Тогава руската банка обяви, че тя само финансира сделката в полза на друг инвеститор.
"Работим активно по преструктурирането на "Булгартабак". Поставихме начело нов професионален мениджърски екип. Като финансов инвеститор целта ни е да подобрим финансовото положение и пазарното състояние на фирмата и в бъдещето под една или друга форма да предложим тази фирма на стратегически инвеститор. Целта ни е да заздравим фирмата, да заздравим състоянието на компанията", заяви Бостанджиев.
Днес стана ясно, че печалбата на Булгартабак Холдинг за 2011 г. е паднала до 2 млн. лв., при 16 млн. през 2010 г. През 2004 г. именно правителството, в което участваше Велчев, направи няколко опита за продажбата на компанията, но бяха упорито спъвани от ДПС. Тогава мераклии за Булгартабак също бяха фирми с преобладаващо руско участие.

За момента "ВТБ Капитал" няма конкретни планове за закупуване на специални активи. Идеята е да се започне като финансова институция, която да развива своята дейност в България стъпка по стъпка, каза банкерът.

Попитан дали "ВТБ Капитал" проявява интерес към БТК, той отговори: "Конкретно не можем да коментираме това, има доста спекулации около сделката, но я разглеждаме". Бостанджиев заяви, че "ВТБ Капитал" ще се концентрира в сектори, в които има експертиза и опит. Това са енергетика, транспорт, хранително-вкусова промишленост, земеделие и др. "Отрасли, в които има възможности да експортираме знания и умения и от руската страна. Така че да можем да допринесем нещо и за българската икономика", отбеляза той.

ВТБ Капитал е заинтересована да стане финансов инвеститор във Виваком (търговското наименование на БТК и Вивател), съобщи по-късно Ройтерс. Бостанджиев обяви, че компанията и българската Корпоративна търговска банка са направили съвместна оферта.

"ВТБ Капитал", инвестиционният бизнес на "ВТБ Груп", е един от трите стратегически клонове на VTB Group наред с корпоративния бизнес и търговията на дребно. От основаването си през 2008 г., "ВТБ Капитал" е участвала в повече от 235 ECM и DCM сделки, решаващи за привличането на над 96,3 милиарда щатски долара инвестиции в Русия и Общността на независимите държави (ОНД). Компанията оперира в Москва, Лондон, Сингапур, Дубай, Хонконг,София, Ню Йорк, Париж и Виена. Главният й офис се намира в Москва.