Това коментира пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА. Заемът е от 250 млн. евро и трябва да бъде изплатен на 23 май тази година, но НЕК не разполага с тези средства, заяви министърът. Той посочи, че се водят преговори с френската банка "БНП Париба", управляваща заемното споразумение, в което участват още осем кредитни институции, срокът за изплащане на заема да бъде удължен с година.
Решението за спиране на проекта Белене бе взето миналия месец, като това породи доста политически и икономически спорове и дори доведе до искане на вот на недоверие към правителството, който бе провален.

Добрев обаче отбеляза, че две от банките не искат да участват в подновяването на заема, защото имат проблеми със собствените им портфейли. Така може да се наложи към 23 май да се платят 55 млн. евро. Обмислят се всякакви варианти за плащане - възможно е да се търси заем от компанията-майка на НЕК - "Български енергиен холдинг" (БЕХ), дори и да се пуснат облигации, каза Добрев. Работим по този въпрос от 6 месеца, но не е толкова лесно, особено в сегашната финансова ситуация", добави министърът.

Запитан как НЕК ще погаси задълженията си към "Атомстройекспорт" за изработено оборудване за втората ядрена централа, Добрев каза: "Ще видим, ще ви кажа, като ги намерим". 

Относно твърденията, че НЕК е в неплатежоспособност изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов заяви, че НЕК не е във финансов колапс и няма проблем да продължи да плаща задълженията си. До сега НЕК е плащал главниците и лихвите и няма 1 ден просрочие, каза Андонов. Според него към 31 декември кредитите на НЕК са 970 милиона лева, От тях 500 млн. са заемът по БНП Париба, 250 млн. са кредитите за "Цанков камък" и останала част до 970 млн. евро са взиманите кредити за развитие и разширение на електропреносната мрежа, така че като извадим тези два големи кредити, които са взети и тъй като тези кредити, говорим само за главници, имат лихви, които са плащани през тези години, излиза че задължението на НЕК към 31 декември би трябвало да е 0, допълни той.

Делян Добрев информира, че предстои изпълнение на редица проекти за енергийна ефективност в държавни дружества. Само в ТЕЦ "Марица изток 2" имаме инвестиционна програма за 120 млн. евро за модернизация на всички котли и на две от турбините. В резултат на изпълнението ще се произвеждат допълнително 104 мегавата електроенергия от тази централа, което по пазарна цена се равнява на над 70 млн. лева на година, без да има допълнителни разходи за опериране на централата или гориво, отбеляза министърът. По думите му подобни проекти трябва да се случат и при преноса и разпределението на електроенергия.
За съжаление през последните няколко години НЕК е инвестирала много малко в мрежата високо напрежение, заради финансовата тежест на проекта АЕЦ "Белене". Спирането му ще даде на НЕК отново възможността да инвестира, каза още Добрев.