Дебатът продължи два часа и половина и бе гледан от 20 милиона зрители. Той  започна с полемика по въпроса кой е по-голям обединител на френския народ и със спор относно икономическата ситуация на Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА..

Най-напред и двамата си оспориха правото да бъдат наричани "обединител на народа".  Саркози подчерта, че неговият противник не може да сплоти френския народ, след като е допуснал неговите приближени да го нападат, да го сравняват с американския финансист и измамник Мейдоф и да твърдят, че митингите му приличали на митингите по време на Испания на Франко или на нацистка Германия. В отговор на тези упреци обаче Оланд подчерта, че Саркози трудно може да мине за жертва, за каквато се опитва да се представи.

След това двамата кандидати за президент започнаха да дискутират икономическата ситуация. Оланд мина в офанзива по въпроса за покачването на броя на безработните по време на мандата на Саркози и направи паралел със ситуацията в Германия. "У нас безработицата нарасна, конкурентноспособността ни се влоши. Германия се справя по-добре от нас", заяви Оланд. "Но Германия прилага политика, която е точно обратното на политиката, която вие предлагате на французите", посочи Саркози, визирайки, че Германия има вече златното правило за бюджетния дефицит.

"Ако имахте свободата да провеждате такава политика за растеж, вие щяхте да е проведете. Меркел ви попречи за това и вие отстъпихте, с което поехте много голяма отговорност", контрира Оланд.

Саркози отхвърли твърдението, че не е получил нищо от Германия.
Когато ЕЦБ дава заеми с 1% лихва на банките "в нарушение на договореностите, това аз съм го постигнал в Страсбург от Германия на 24 ноември 2011 г", подчерта Саркози. "Г-н Оланд слабо познава Европа. Той не знае, че в Европа не се издават "укази", а трябва да се правят компромиси", иронично заяви Саркози, цитиран от БГНЕС.

"Вие сте този, който заплашва да прекрати участието си в някои преговори, ако не бъдете удовлетворен", атакува социалистът, имайки предвид споразуменията за Шенген. "Каква е тази логика - да се застъпвате за компромиси при някои обстоятелства, а после, при други - за празен стол. Не е логично", настоя той. "Шенген не функционира, ние ще възстановим целенасочените проверки. Граници не са мръсна дума. Трябва да бъдат пазени", защити се Саркози.

Оланд потвърди намерението си да даде право на имигранти от страни извън ЕС да гласуват и каза, че е готов да се свика референдум по този въпрос, ако не постигне мнозинство в парламента. Той припомни, че защитава от години тази позиция.

"Ние не желаем имигрантите да гласуват във Франция", контрира Саркози, намеквайки, че мюсюлманите ще поискат и други права за своите общности. "Защо намеквате, че имигрантите от неевропейски страни са мюсюлмани", попита Оланд. "Франция се държи по-добре с мюсюлманите във Франция, отколкото се държат с християните в Ориента", бе отговорът на Саркози.

После Саркози нарече "жалък клеветник" съперника си Оланд, който го обвини, че управлява пристрастно и че е настанил свои хора навсякъде. "Вие сте назначили ваши близки навсякъде, във всички учреждения, във всички министерства, във всички администрации", каза Оланд. "Това е лъжа, това е клевета, вие сте един жалък клеветник щом казвате това", му отвърна Саркози.

Дебатът между Саркози и Оланд е единственият между двата тура на президентския вот.
На първия тур на 22 април Оланд излезе на първо място с 28,6 процента, а Саркози остана на второ място с 27,2 процента, припомня БТА. Допитванията до общественото мнение показват, че на втория тур на 6 май Оланд ще спечели с 53-54 процента, въпреки че разликата между него и Саркози леко се стопи. Дебатът се организира съвместно от частната френска телевизия Те Еф 1 и от държавната телевизия Франс 2.