Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че структурните реформи, наред с мерките за икономии, остават единственият начин, по който Европа може да се справи с финансовата криза, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

В реч пред парламента Меркел отхвърли призивите да бъдат изоставени или намалени мерките за икономии в някои страни, които използват еврото. Такива призиви вече се чуха в Италия и то от управляващата партия. Растежът и намаляването на задлъжнялостта са двата стълба на стратегията, която е необходима, за извеждане на еврозоната от кризата, заяви Меркел. Тя отбеляза, че растежът чрез структурни реформи е важен и необходим, а "растежът чрез дългове би ни върнал в началото на кризата."

Европейската дългова криза се разгоря отново през последните дни, след като изборите в Гърция и Франция очертаха мащаба на противопоставянето срещу мерките за икономии. В предизборната си кампания новоизбраният френски президент Франсоа Оланд настоя за по-голям акцент върху растежа при управлението на кризата в Европа. Същевременно повечето гърци подкрепиха партиите, които се обявиха против мерките за икономии в страната.

Меркел отбеляза, че намаляването на дълга и засилването на конкурентоспособността трябва да вървят ръка за ръка.Германската канцлерка покани Оланд да направи първото си посещение като президент в Германия, но даде ясно да се разбере, че няма да отстъпи за промяна на финансовия пакт. Новият френски президент през цялата си кампания обещаваше такава промяна.