Институтът по религиозни дела - ИРД (официалното наименование на банката) не е извършвал достатъчен контрол върху клиентите си и е позволил притежателите на сметки да прехвърлят големи суми от името на трети лица.

Така институтът може да се използва като параван за прикриване на незаконни операции, изтъкват разследващите в документа, цитиран от в. "Кориере дела сера".

Освен това те обвиняват и италианските банки, приели такива преводи, без да проверят произхода на средствата, прехвърлени след това в други банки.

Разследващите заключават, че ИРД може лесно да се превърне във вектор на пране на пари с престъпен произход.

Те оспорват и твърденията на банката, че всичките й клиенти са религиозни общности или духовни лица.

Според тях има и частни лица с привилегировани отношения със Светия престол, които могат да откриват депозити и сметки.

Разследването се отнася за преводи на обща стойност 23 милиона евро през септември 2010 година от Банката на Ватикана към италианската кредитна институция Кредито Артиджано (Credito Artigiano), от които 3 милиона евро са били прехвърлени в Банка дел Фучино (Banca del Fucino), а 20 милиона - на Джей Пи Морган-Франкфурт (JP Morgan Frankfurt).

Преводът на тези средства е бил одобрен от генералния директор на ИРД Паоло Чиприани и неговия заместник Масимо Тули, които впоследствие подадоха оставка и срещу които разследващите са твърдо решени да започнат съдебно преследване.

Според в. "Република" двамата са обвинени и за десетина други трансфери на средства към Джей Пи Морган. Папа Франциск създаде анкетна комисия за банката и изтъкна, че подготвя дълбока реорганизация на банковата институция - една от най-потайните в света - като част от по-широки реформи на бюрокрацията на Ватикана.

Ватикана започна реформа на финансите си, за да бъде включен в "белия списък" на държавите, спазващи правилата против прането на пари.