Той ще внесе промени в Закона за потребителския кредит. Ако имотът на проблемния длъжник бъде продаден на по-ниска цена, банката сама ще покрива разликата, обяснява Гечев цитиран от в. "Преса".

Идеята на червения депутат е да не отпада правото на банките по бързата процедура да изваждат изпълнителни листове за отнемане на имоти, а да бъдат задължени след продажбата да не искат нищо друго от длъжника.

"В момента финансовите институции дават на клиентите заеми, които са с поне 20-30% по-ниска стойност от пазарната на имота, тъй като искат съфинансиране. Така реално могат да търсят съвсем спокойно същата сума при невъзможност за изплащане. Ако обаче не успеят да го продадат на такава цена, а на по-ниска, разликата ще бъде за тяхна сметка", обясни Гечев.

Правилото ще важи за сключването на нови договори за ипотеки.

Според банкери обаче тази идея е неприложима. Тя ще даде възможност на недобросъвестни граждани да продават имотите си на банките на баснословни цени.

В момента в банковата система има проблемни и преструктурирани ипотечни кредити на стойност 1,909 млрд. лв.

Отпада ли таксата за предсрочно погасяване на кредити?

Вчера предложения за промени в кредитния закон представи и депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той лансира идеите си формирането на променливата лихва да става чрез общоизвестни индекси, така че банката да не може самоволно да променя лихвата по кредита.
Освен това Цонев предлага и таксата за предсрочно погасяване да важи само за първата година от кредита, а след това да отпадне.

И други депутати от БСП подготвят промени за банките. Те обаче ще са в Гражданския процесуален кодекс.

Там експертите предлагат продажбата на ипотекиран имот да започва от цена, на която длъжникът се е съгласил. В противен случай той има право да обжалва, спирайки изпълнението до произнасянето на съда.