Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при изслушването му в парламента относно спирането на действията по проекта, докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода.

"Българският данъкоплатец няма да плати нито лев за изграждането на "Южен поток", заяви още Стойнев.

Според него дивидентът ще се получава независимо от това дали дългът за строителството на газопровода е погасен от таксите.

Малко преди него на въпроси за газопровода отговаря и премиерът Пламен Орешарски. От ГЕРБ се интересуваха има ли сключен договор за изграждането на газопровода, какви са параметрите му и какви са неустойките при евентуалното му разваляне.

"Договор за изпълнение има, той е между търговски участници и не бих могъл да оповестя каквото и да е от неговото съдържание, без съгласие и на двете страни, които са го подписали", каза премиерът.

Министърът на енергетиката допълни, че България има един месец да изчисти съмненията на ЕК за "Южен поток" - до 4 юли. Срокът за отговор е по съкратена процедура, обикновено се дават три месеца, на нас ни е даден един, обясни той.

Стойнев оправда ситуацията около проекта с предходни правителства - на тройната коалиция за начина на подписване на междуправителственото споразумение и действията на ГЕРБ за начина на създаване на проектната компания.

Според Драгомир Стойнев проектът е необратим, стратегически за региона и важен и за други страни-членки.

В момента съмненията на ЕК са насочени към междуправителственото споразумение, което е подписано 2008 г., и към начина на създаването на проектната компания през 2011 г. Следващото, което питат от ЕК, е защо тази компания не е действала по Закона за обществените поръчки /ЗОП/, посочи той.

Министърът обясни, че има писмо от Агенцията за обществени поръчки от 2011 г. в отговор на запитване от управлението на ГЕРБ, в което се казва, че проектната компания не е заявител по ЗОП. Той посочи, че при избора на изпълнител на тръбата настоящото правителство е следвало действията на предходния кабинет.

"Т.е. ако ние сме сбъркали и вие сте сбъркали", коментира Стойнев.

До момента от създаването на проектната компания "Южен поток - България" са похарчени 23 млн. лева общо, т.е. разделено на две, тъй като е 50:50, от наша страна са 11,5 млн. лева, допълни енергийният министър.