Той предупреди, че Саудитска Арабия и Кувейт ще страдат заедно с Иран от поевтиняването на черното злато, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тези, които планираха намаляване на цените, насочено срещу други страни, ще съжаляват за решението си, посочи Рохани в реч по държавната телевизия на фона на спада на петролните цени до почти шестгодишен минимум. Ако Иран страда от спада на петролните цени, останалите производители на петрол като Саудитска Арабия и Кувейт ще страдат още повече, допълни той.

От юни миналата година, когато отчетоха максимуми, цените на петрола спаднаха с 60 процента заради високия добив, особено на шистов петрол в САЩ, и по-слабото търсене в Европа и Азия.

За втори пореден ден цените на "черното злато" се сриват с близо 4%, като февруарските фючърси на петрола тип "брент" се понижават с 4,2% до 45,23 долара за барел - най-ниско ниво от март 2009-а година.

По-рано този месец Иран определи бездействието на Саудитска Арабия на фона на спада на петролните цени като стратегическа грешка.

Данните сочат, че 80 процента от бюджетните приходи на Саудитска Арабия идват от продажби на петрол, а в Кувейт 95 процента от приходите са от петрол, каза Рохани в реч, произнесена в град Бушехр. От друга страна само една трета от иранския бюджет се основава на продажбата на петрол, като 60 процента от износа на страната е свързан със суровината, допълни той.

Заради западните санкции, наложени на Техеран за ядрената му програма, износът на ирански петрол спадна от 2,5 милиона барела дневно през 2011 година до около 1 милиона барела средно дневно, според Агенцията за енергийна информация (АЕИ) на САЩ. Иран се приспособи към спада на износа благодарение на по-високите цени на петрола, но този буфер вече не съществува.

Вече стана ясно, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да намали добива, за да подкрепи цените. Саудитска Арабия и страните от Персийския залив натрупаха милиарди долари резерви благодарение на високите цени на черното злато през годините. Властите в Саудитска Арабия изглеждат убедени, че могат да се справят със ситуацията, като за тази година се очакват рекордни държавни разходи.