Обама отбелязал, че това обстоятелство е "проблем за САЩ". От  Белия дом е отрекоха за изявленията.

В началото на срещата на върха на Г-7 Обама заявил, че силният долар е проблем, съобщава ТАСС, цитиран от БГНЕС.

Съобщението бе опровергано бързо от американски високопоставен представител на срещата на високо равнище Г-7 в Германия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според френски дипломатически източник президентът на САЩ в разговорите си с другите ръководители от Г-7 се развълнувал от високия курс на щатската валута, който му създавал "проблем". Този източник направи пряка връзка с гръцката криза, която "създава нестабилност" и подкопава стойността на европейската валута, уточни АФП.

Обама "не е казал, че силният долар е проблем", незабавно отвърна американски високопоставен представител. Друг френски източник след това изрази съжаление, че е възникнала "полемика, която не е трябвало да се появява, тъй като проблемът не бе поставен".

"Нямаше дискусия по тази тема" в разговорите между лидерите на Г-7 (САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия, Великобритания и Италия), според този добре информиран източник, допълва АФП.

Обама "повтори това, което вече е казвал много пъти в миналото, че глобалното търсене е прекалено слабо и че страните от Г-7 трябва да използват всичките инструменти на икономическата политика, включително и на бюджетната, структурните реформи и паричната политика, за да подкрепят растежа", според американския източник.

Доларът силно поскъпна спрямо еврото през последните шест месеца най-вече под въздействието на мерките, предвидени от паричната политика и въведени в Европа, но и на фона на несигурността около Гърция и бъдещето й в еврозоната. А силният долар удря конкурентоспособността на американските компании.

"Гърция създава нестабилност, това е думата", според първия френски неназован източник. САЩ настояват пред европейците да намерят бързо решение на гръцкия проблем, който оказва натиск върху крехката световна икономика. Гърция се наложи като тема на разговорите на високо равнище на Г-7, председателствана от германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва АФП.

През последната година курсът на еврото в резултат на политиката на ЕЦБ сериозно спадна – с почти 20 на сто спрямо щатската валута. Когато през юни 2014 г. еврото струваше 1,36 долара, днес съотношението е 1,11 долара за евро.

Според експерти ниският курс на еврото е благоприятен за страните от еврозоната, тъй като дава конкурентно ценово преимущество за европейските производители. Това, според Обама, намалява износа на американските компании и съответно доходите от него.