Очаква се преговорите да започнат в понеделник. Те трябва да доведат до отпускане на трети спасителен пакет финансова помощ за Гърция в замяна на изпълнението на реформи, съобщават гръцките вестници, цитирани от БТА.

В. "Етнос" пише, че в състава на институциите, както досега се наричаше тройката, няма да участва Международният валутен фонд (МВФ). Вестникът коментира, че до момента нямало яснота кога в Атина ще пристигне екип на фонда и какво ще е участието му в новата спасителна програма за Гърция.

По-рано бе съобщено, че МВФ няма да участва в първия транш от новото финансиране на Гърция, което се очаква да бъде до 86 млрд. евро.

В. "Нафтемборики" цитира говорител на фонда, който казал, че засега няма дата за идването на представители на МВФ и че ситуацията е особено динамична.

В. "Катимерини" пише, че фондът очаквал писмо от Атина, в което правителството
да изясни каква да бъде ролята на фонда в тези преговори, тъй като от гръцка страна се изказват различни мнения за неговото участие в тях.

В заглавие изданието твърди, че Европейската комисия подготвя втори мостов заем за Гърция от Европейския стабилизационен механизъм. Според публикацията европейски представители очаквали преговорите с Атина да приключат в началото на септември, а не в средата на август, както първоначално се предполагаше. Те смятали, че тази цел за средата на август е по-скоро оптимистичният вариант.

Преди дни Гърция получи мостов заем от 7 млрд. евро, а сега се твърди, че такъв ще й бъде отпуснат, за да може да погаси плащания към Европейската централна банка и МВФ през август. Гърция има нужда от 5 млрд. евро заем, твърди още вестникът.

В. "Прото тема" пише, че новите преговори с кредиторите ще стартират, но без срещи на тройката с гръцки министри. Гръцкият преговорен екип включва председателя на съвета на финансовите експерти Йоргос Хулиаракос и ръководителя на икономическия екип към премиера Франгискос Кутанакис.

Вестниците цитират гръцкия Институт за икономически и индустриални изследвания (ИОВЕ), който алармира за две направени от него тревожни констатации, а именно, че новите преговори ще стартират при очаквана за тази година рецесия от 2-2,5 на сто и при липсата на съгласие между основните политически сили в страната по някаква минимална национална програма за стабилизиране на икономиката и за развитие.

Институтът предупреждава, че такава програма няма от 2009 г., тоест от началото на кризата, че доходите и заетостта в следващите месеци ще се свиват, тъй като инвестициите са намалели и не е изключено да паднат още, и че доверието към страната и премахването на банковите ограничения ще се извършват постепенно.