Това посочва в свой последен анализ Международният валутен фонд, предаде БНР.

Западните санкции, наложени миналата година в отговор на анексирането на Крим от страна на Москва и на руската подкрепа за бунтовниците в източната част на Украйна, представляват основна област на несигурност за руската икономика, която е силно зависима и от цените на петрола.

Новата оценка на МВФ за въздействието на санкциите предполага, че възстановяването на икономиката на Русия би могло да бъде доста по-бавно, отколкото очакват властите в Кремъл.

"Външните шокове, добавени към съществуващите от преди това структурни слабости ще натежат със сигурност върху перспективите пред руския икономически растеж"
, заяви Ернесто Рамирес Риго, който е шеф на мисията на МВФ в Москва.

МВФ прогнозира, че санкциите на Запада и така наречените "контрасанкции" на Москва първоначално са довели до намаляване на реалния брутен вътрешен продукт на Русия с 1,5%. Но натрупаните загуби в производство могат да достигнат до 9% в средносрочен план, се посочва в доклада на МВФ, като се добавя, че оценките са обект на висока несигурност.

По-рано тази година САЩ и Европейският съюз удължиха сроковете на наложените през 2014-а година финансови санкции срещу Москва, ограничавайки достъпа на руските банки и дружества до световните капиталови пазари. В отговор, Москва също удължи забраната си за внос на храни от държави, които са сред тези, наложили санкции спрямо Русия.

МВФ също така отбеляза, че финансовите и икономическите власти в Москва са отговорили добре на санкциите и на спада в цените на петрола, помагайки за абсорбиране на външните шокове. Но Фондът предупреди, че евентуална ескалация на геополитическото напрежение може да доведе до нов солиден спад на рублата, до повишаване на инфлацията и до ново изтичане на капитали, както и до по-нататъшно ограничаване на и без това слабото вътрешно търсене.

МВФ обаче остави без промяна своите прогнози за руските икономически перспективи през 2015-а година спрямо предишните оценки, направени през месец май. Фондът продължава да очаква свиване на руската икономика с 3,4% през настоящата година преди тя да се върне по пътя на растеж през 2016-а година. Тези прогнози са малко по-песимистични, отколкото очаквания на властите в Кремъл за свиване на БВП с 3% през 2015-а и растеж с 2% през следващата година.

В дългосрочен план МВФ очаква руската икономика да нарасне годишно със "скромните" 1,5% поради забавяне на напредъка в изпълнението на структурните реформи.

За пореден път Фондът препоръча на руските власти да намалят тяхното влияние върху икономиката и да работят за подобрение на конкуренцията.

Подсилване на управлението и защитата на правата на собственост, както и намаляване на регулаторната бюрокрация ще доведат до по-добро администриране и до намаляване на търговските бариери. Тези мерки биха могли да увеличат конкуренцията на вътрешните пазари. Публичните инвестиции също могат да бъдат по-прозрачни и ефективни, се посочва в последния доклад на МВФ.