В кабинета, който днес сдава властта, Кирил Ананиев беше заместник-министър на финансите. 

В тази връзка Владислав Горанов заяви, че за него е било удоволствие да работят заедно в един динамичен и изпълнен с предизвикателства мандат.

"Оставям ви Министeрството на финансите и публичните финанси във форма и се надявам следващия, вече редовен финансов министър, да ги завари в същото състояние"
, каза Горанов.

"Смятам, че ще имам кратък мандат, защото всеки по-дълъг мандат не е добър за държавата. Тя има нужда от редовно правителство, което да си начертае целите и политиките - да се обединим около няколко основни приоритета, необходими на българската държава и да вървим заедно напред", каза Ананиев.

Той определи, че е в привилегировано положение спрямо другите служебни министри, които отиват в министерства, за които много неща не знаят.

"Ние допреди секунди работихме заедно, така че за мен е ясно състоянието на МФ и изпълнението на закона за Държавния бюджет", уточни Ананиев.

По думите му през тези малко повече от две години са се случили доста добри неща по отношение на МФ и категорично заяви, че тези неща са се случили по инициатива на Владислав Горанов.

На въпрос дали служебният министър на финансите ще си прави вътрешна ревизия, Кирил Ананиев отговори, че е сигурен, че няма да се открие нищо, което да е направено с умисъл срещу държавата или срещу кандидатите в обществените поръчки.

Служебният министър посочи, че приоритет в неговата работа ще бъде намирането на финансов ресурс за произвеждане на извънредните парламентарни избори, за подготовката на Председателството на България на Съвета на ЕС, както и подготовката на тригодишната бюджетна прогноза за 2018-2020 година.

Освен това до края на април трябва да актуализираме Националната програма за реформи и да подготвим Конвергентната програма и да ги изпратим в ЕК, каза Ананиев.

Най-важната ни задача е да осигурим нормално финансиране на публичния сектор и на бюджетните организации, така че да не се влоши качеството на публичните услуги, добави служебният министър.

Най-важното, според мен, е да съхрани темпото на работа в приходните администрации и изпълнението на бюджета да не е застрашено от деморализация на администрацията, каза Владислав Горанов и добави , че не препоръчва там да се правят персонални промени.

"Господин министър, когато един отбор води, не се правят смени", каза в отговор Кирил Ананиев.

Събираемостта на приходите през януари ще е с малко по-добра от тази за 2016 година и очакваният излишък в бюджета ще бъде около 900 милиона лева, допълни той.

Брутните разходи за българското председателство на Съвета на Европа е удачно да не са повече от 150 млн. лева, смята Горанов. Малко по-рано той каза, че не иска да съобщава сумата, определена за председателството за да не бъде достигната.

Програмата за саниране е осигурена финансово поне до август. Тя няма да е пречка пред изпълнението на бюджета, защото е гъвкава, каза още Горанов.

Следващата седмица ще бъде свикан Консултативен съвет за финансова стабилност. На него ще се обсъди състоянието на небанковите финансови компании, чийто преглед трябва да приключи на 3 февруари.

В този орган участват министърът на финансите управителят на БНБ и председателят на Комисията за финансов надзор /КФН/.

На последната ни среща с КФН имаме уверенията, че не се очакват сътресения във финансовия небанков сектор, каза Горанов.