Гърция очаква пробив в преговорите с нейните кредитори до неделя, така че да стане възможно отпускането на следващия транш от заемите за страната, съобщават гръцките медии.

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос оцени пред гръцката държавна телевизия, че е възможен пробив до края на седмицата, като по думите му остава да се постигне съгласие единствено по серия технически детайли, предаде Асошиейтед прес.

Решили сме откритите седем-осем теми и са останали само няколко от тях, като целта ни е до неделя всички преговорни глави да приключат и да се стигне до споразумение, каза правителствен източник, цитиран от гръцкото издание Нюз.ин, след приключване на срещата на ресорните министри с ръководителите на екипите на институциите.

Той добави, че на срещата са били разисквани въпроси, свързани с приватизацията, финансите и трудовото законодателство.

По думите му днес се очаква двете страни да обсъждат четири работни текста, така че в края на седмицата да приключи договарянето по мерките, изисквани от кредиторите, които се явяват условие за отпускане на следващия транш от заемите за Гърция.

"Признаци за напредък", под това заглавие електронното издание на икономическия в. "Нафтемборики" коментира, че докато в Атина преговорите с ръководителите на квартета от институции от днес навлизат във финалната права с цел в най-добрия случай до неделя да бъдат договорени мерките за икономии, заинтересованите "играчи" упорито търсели решение на проблема за гръцкия дълг, което да удовлетворява МВФ, Берлин, ЕЦБ и Гърция.

Пред обществената телевизия ЕРТ правителственият говорител Димитрис Дзанапкопулос обаче предупреждава, че без участие на МВФ в гръцката спасителна програма исканите от коалицията мерки за икономии няма да бъдат приложени.

"Месец май ще проправи пътя на Гърция за присъединяване към програмата за количествени облекчения на ЕЦБ", цитира в. "Та неа" изявления на същия говорител, в които той изказва увереност, че след като бъде договорено техническото споразумение с кредиторите, ще стартира обсъждането на мерките за облекчаване на гръцкия дълг и че до края на май за Гърция ще бъде открит пътят за присъединяване към програмата на ЕЦБ.

Близкият до правителството в."Авги" също предрича, че май ще бъде месец на решения.

В. "Епендиси" смята, че "кодът за влизане в тази европейска програма" ще стане ясен на 9 юни.

Изданията отпечатват и оценка на икономиста Томас Майер, който в интервю за германското сп. "Фокус" предвещава една изключително мрачно бъдеще за Гърция и ЕС.

Ситиуацията в Гърция става все по-критична, досега Атина не е сложила край на клиентелистката си държава, в която семейството и грижата за приятелите и роднините са най-голямата ценност, а не държавата и обществото, казва същият икономист.

Списанието се позовава на информации на в. "Билд", като отбелязва, че "гражданите и фирмите в Гърция дължат все повече данъци...Ситуацията в Гърция е съвсем объркана. Влакът за тази страна вече е отпътувал преди две години. Сега ние ще плащаме вечно за нея", казва икономистът Томас Майер пред "Фокус".

ЕЦБ намали тавана на кредитиране на гръцките банки

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) намали със 100 млн. евро тавана на кредитиране на гръцките банки по линия на механизма за спешна ликвидност (ЕЛА), съобщи в. "Имерисия".

ЕЦБ не е изразила възражения таванът на механизма ЕЛА за гръцките банки да бъде 46,5 млрд. евро и да остане такъв до 17 май 2017 г. по искане на гръцката централна банка.

Намаляването на тавана на помощта със 100 милиона евро отразява процесите на ликвидност в гръцката банкова система, посочва изданието, цитирано от БТА.