По-рано днес банката обяви заедно с измамата и допълнителни загуби от 2.05 млрд. евро, свързани с глобалната кредитна криза. "Сосиете Женерал" ще се опита да набави в следващите няколко седмици 5.5 млрд. евро чрез увеличаване на капитала.
Парижкият брокер е надхвърлил лимитите си за позиции във фючърси, свързани с европейски борсови индекси. Търговецът е използвал опита си в бек офиса, за да прикрие следите. Измамата е била разкрита на 19 и 20 януари. Банката е ликвидирала позициите на дилъра в началото на седмицата, когато пазарите падаха. Шефовете й днес отрекоха с този ход да са допринесли за пазарния срив.
Мошеническите сделки са започнали още в началото на 2007 г., съобщи главният изпълнителен директор Даниел Бутон на извънредна пресконференция. Те са били прости, но са прикрити чрез сложни техники, пояснява още Бутон. Подходът на Кервиел е бил да балансира всяка реална позиция с фиктивна, за да отчете нисък риск, като реалните са били превъртани преди матуритета, пояснява Агенция Блумбърг. Операциите му са били силно печеливши до средата на декември, след това нещата са се влошили. Едва миналия петък в банката са забелязали търговия, надвишаваща установените лимити. Когато са се обадили на партньора по сделките, оттам са отрекли съществуването им.
Шефовете на банката заявиха, че брокерът е действал сам и вероятно не е целял лична печалба от сделките. Тепърва ще разследваме дали има индиректни облаги, е заявил Бутон.
Бордът на директорите е отхвърлил предложението на Бутон да подаде оставка. Той обаче се отказа от бонусите си за 2007 г. и от шестмесечна заплата. Дилърът и неговите шефове са уволнени. Френската централна банка започна разследване, съобщи Ройтерс.
Куриозното е, че банката е призната за световен лидер на пазара на деривативи и неизменно е била класирана на първо или на второ място. Банкери са заявили пред Агенция Блумбърг, че случилото се изглежда като някаква шега.
Това няма да е първият случай на огромни загуби заради дилъри. През 1995 г. ръководителят на сингапурското поделение на Беърингс Банк Ник Лийсън натрупа от операции с деривати загуби за 827 млн. паунда (1.4 млрд. долара), което в този случай дори причини фалита на банката с 233 годишна история. Лийсън отиде в затвора, където написа книга, а историята бе филмирана, като главната роля изпълни Юан Макгрегър. Ройтерс коментира, че сегашната измама надхвърля загубите, причинени от търговец на мед в Sumitomo Corp (2.6 млрд. щ.д.) и екипа на хедж фонда Amaranth (6 млрд. щ.д.).
В коментар на UBS днес се казва, че измамата ще разклати доверието в бизнеса с деривати. Измамата увеличи песимизма на световните финансовите пазари, коментират световните агенции.