Конкуренцията в традиционната класация през тази година бе особено ожесточена и победителят е бил определен с много малка разлика след втория, съобщиха на сайта на Международното банково общество.

През миналата година са били издадени 170 нови видове банкноти в света и близо 1/3 от тях са с нов дизайн, което е условието за участие в конкурса.  

На първо място е класирана банкнотата от 10 швейцарски франка. Тя е пусната в обръщение през октомври 2017 година и е третата от серия, след банкноти от 50 и 20 франка. В нея са включени национални елементи и абстрактни теми, както и всички най-нови стандарти за сигурност.

Второто място е за банкнотата от 100 норвежки крони. Трябва да се отбележи, че тя малко напомня на дизайна, избран от Европейската централна банка за някои от купюрите на еврото. Най-интересният елемент в нея е силует на викингски кораб, както и стилизирано земно кълбо. Издадена е през май 2017 г.

Третото място е за Мексико и банкнотата му от 100 песос. Тя е изцяло с елементи от историята на Мексико. Съдържа стилизирана книга, а на едната й страна са изобразени президент и председател на парламента на страната ,които се заклеват през 1917 година пред новата Конституция.

Австралия заема четвъртото място с банкнота от 10 австралийски долара.На нея стилизирано са изобразени кълвач от вида cacatua galerita. Съдържа и портрет на Андрю Бартън " Банджо " Патерсън, австралийски поет и журналист от края на 19 и началото на 20 век, изобразен с типичната за онова време шапка. На обратната страна е изобразена Мери Джийн Гилмор, писателка с големи заслуги за австралийската литература от същия период.

Петото място е за банкнотата от 10 канадски долара. На едната страна са портретите на четири исторически за страната личности, както и стилизиран кленов лист, на обратната страна има четири стилизирани пейзажа от различни части на страната.