Националната агенция за приходите иска въвеждане на ограничения за разплащането в брой, съобщиха от институцията.  Такъв таван имаше пред 90-те години и неведнъж е имало предложения той да се възстанови.
Основен проблем в стопанския оборот е съществуването на постоянен паричен поток, който не се отразява в първични счетоводни документи, мотивират се от НАП. Това би следвало да се отрази и върху възможностите за предоставяне на привидни заеми в големи размери, с които се прикриват реализираните доходи.
Друга мярка срещу сивата икономика е да допусне извършване на ревизии за задължения за осигурителни вноски при условията на чл. 122 от ДОПК. Това означава определяне на размера на данъците и вноските чрез анализ на обичайната икономическа дейност. Ако се установи, че лицето се отклонява от стандартите и не може да се докаже кои точно работници какви заплати получават, данъкът върху дохода и осигурителните вноски ше се определят въз основа на анализа на икономическата дейност и въз основа на стандартите, без да се индивидуализират по отделни работници. В последните години в НАП са установили, че, например, два съседни хотела по Черноморието с еднаква категория и сходна големина осигуряват служителите си на съвсем различни заплати – единият на 220 лв., а другият на 1000 лв.
Да се обсъди възможността за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от сегашните 50 000 лв. на 100 000 лв. предлагат още от НАП.
Предлага се още като задължителна характеристика на касовите апарати да се въведе възможността за дистанционна връзка с НАП.
Редица мерки са насочени и срещу измамите и довеждането на фирми до фалит и прехвърлянето им на лица, от които не може да се събере нищо. Затова НАП иска в кръга на отговорните да се включат и прокуристите и други лица, които фактически управляват фирмите, както и да се забранили на хора, довели фирма до фалит, на стават управители на търговски дружества.