Няколко данъчни облекчения, въведени като антикризисни мерки от кабинета "Станишев" в самия край на управлението му, ще бъдат премахнати. Финансовият министър Симеон Дянков предлага да се отмени отстъпката при изплащане на ипотечни кредити на младите двойки до 35 г., а фирмите, инвестирали над 10 млн. лв. в стратегически отрасли, отново да плащат данък печалба.
Бонусите, които реално трябваше да се усетят за първи път догодина, се отменят със задна дата от 1 януари 2009 г. Според действащия текст в закона за данъците върху доходите младите двойки, които имат сключен брак, могат да си намалят данъчната основа при облагане на личните доходи с платените от тях през годината лихви върху ипотечен кредит. Условието е лихвите да са върху първите 100 000 лв. от заема, той да е изтеглен преди навършването на 35-годишна възраст на поне единия от съпрузите и жилището да е единствено на семейството. Облекчението важи за доходите, получени от 1 януари до 31 декември 2009 г.
За бонуса най-много настояваше НДСВ, като аргументът му беше да се подкрепят младите семейства в условията на високи лихви по заемите в кризата. Облекчението щеше да спести на домакинство по няколкостотин лева на година. "Съществуващите разпоредби не са прецизни, което ще затрудни и дори ще направи невъзможно прилагането им", пише в мотивите за отмяната финансовият министър Симеон Дянков.
Имало преписки в Комисията за защита от дискриминация, според които признаците възраст и семейно положение в случая се явяват дискриминационни.
Продажбата на жилище да се облага с данък, ако гражданинът не е притежавал имота поне 3 години, предлага още Дянков. Налогът ще е 10% върху стойността на получената при продажбата на имота сума. Сега сделка с един недвижим жилищен имот на година не се облага с данък върху получената сума, независимо от това колко години лицето е притежавало жилището. Новата клауза цели да удари измамниците, които се възползваха от сегашния текст, за да въртят бизнес с имоти, без да плащат ДОД.
"Действащата разпоредба допуска продажбата на жилището да стане дори в същия ден, в който е закупен имотът. А това създава риск да се заобиколи плащането на данъка", мотивира се Дянков. В същото време обаче данъкът ще засегне и онези семейства, които наскоро са си купили апартамент, но имат затруднения и се налага да продадат жилището си.
Криви сметки са си направили и бизнесмените, които са възнамерявали да се възползват от друго антикризисно облекчение, въведено от предишното правителство. То предвижда предприятия, инвестирали над 10 млн. лв. в селското стопанство, преработвателната промишленост, производството, високите технологии и инфраструктурата, да не плащат данък печалба за следващите 5 години. Условието е преотстъпеният налог да се вложи в райони в България с висока безработица.
"Облекчението не може да се приложи, защото до момента Еврокомисията не е одобрила тази държавна помощ", пише в мотивите на финансовото министерство. Освен това към момента действа подобен данъчен бонус именно за районите с висока безработица, а по принцип данъците трябва да са неутрални и да не са насочени към определени отрасли, пише още в мотивите. От финансовото министерство вчера не можаха да кажат колко фирми ще засегне отмяната на облекчението, но предположиха, че ще са малко.