Банките ще предложат на правителството мерки за подобряване на средата, в която работят. Ако те се приложат, ще се създадат обективни предпоставки за намаляване на лихвените нива по кредитите. Това заявиха банкери след среща с финансовия министър Симеон Дянков, съобщава "Дневник". Конкретни предложения ще бъдат направени до седмица, а след това банките и министерството ще изготвят общо становище за облекчаване на условията. "Обсъждахме идеи и възможности за осигуряване на по-евтин ресурс от външните пазари, възможности за по-добро усвояване на средствата от еврофондовете", каза пред "Дневник" Виолина Маринова, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. "Впоследствие ще набележим конкретни мерки за подобряване на икономическата среда", допълни тя.
Такива могат да бъдат подобряване на правната защита на кредитора срещу недобросъвестни кредитополучатели и промяна в изискването за 100-процентова обезпеченост с държавни ценни книжа (ДЦК) на бюджетни средства в търговски банки, даде пример Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Пощенска банка.
  Когато се създадат достатъчно предпоставки за намаляване на лихвите по кредитите, банките ще го направят, защото по-ниските лихви означават и по-добро обслужване на заемите от клиентите, посочиха още банкери. Такова условие е нормализирането на депозитния пазар и на лихвите по влоговете, които плащат банките в България - 7-8% средно за депозити в евро и 9-10% за левови при годишна инфлация близо до нулата. В същото време лихвите по влоговете в другите страни от ЕС са около 2-3%, обясниха банкери.
Вчера след заседание на Министерския съвет Симеон Дянков каза, че България е с най-нисък финансов и политически риск сред страните на Балканите и Прибалтика, което се вижда от нивото на застраховките срещу неплатежоспособност на държавата (т.нар. CDS). За октомври то е 212 пункта за България, 229 - за Естония, за Румъния е 280, а за Латвия - 553.
Преди ден премиерът Бойко Борисов съобщи, че е говорил с представители на банките и ги е помолил да започнат да намаляват лихвите по кредитите. "Ако премиерът ви помоли за нещо, определено трябва да го вземете на сериозно", коментира пред БНТ Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. Разбира се, това не означава, че лихвите ще бъдат централно и административно определяни, допълни той. Очакванията на Хампарцумян са средата, в която работят банките, да става все по-стабилна и търсенето на кредити да расте.
На същото мнение е и вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева. Според нея премиерът може да говори за това, но няма никакви права да регулира лихвения процент. "Лихвеният процент е пазарен. Това, което премиерът може да направи и се надявам, че цялото правителство ще прави, е да подобри условията за работа, така че рискът в България да се оценява като по-нисък", заяви тя пред БНТ.